Pennunostajalle

Koiran hankkiminen vaatii huolellista harkintaa ja asiaan perehtymistä. Koiraa ei voi ottaa hetken mielijohteesta. Kun pohjatyön tekee huolella, koirasta saa uskollisen ystävän pitkäksi aikaa ja se tuo iloa omistajalleen vuosiksi eteenpäin.❤

Pentua valitessasi sinun on hyvä ottaa selvää esimerkiksi eri linjojen luonteista, liikunnantarpeista, luontaisista vaistoista, turkinhoidosta ja koulutettavuudesta. Myös kiinnostus johonkin tiettyyn koiraharrastuslajiin on hyvä huomioida pentua ja yhdistelmää valitessa.

Kiinnitä huomiota myös koiran vanhempien kokoon, energisyyteen, alkuperään ja käyttötarkoitukseen. Käyttötarkoitus voi edelleen vaikuttaa koiran ominaisuuksiin.

Tutustu huolella rodun terveytilanteeseen. Useilla roduilla on jalostuksentavoiteohjelmia, JTO, joissa on kerrottu kattavasti muun muassa rodun terveystilanteesta ja perinnöllisistä sairauksista, luonneominaisuuksista ja mahdollisista luonneongelmista sekä rotujen historiasta.

Muista, että rodun valinta ei saa perustua pelkästään ulkonäköön!

Tarkista, että pentu rekisteröidään FI-rekisteriin!! Huomioithan, että EJ-rekisteripaperi on samannäköinen kuin normaali rekisterikirja, mutta koirassa on jokin josta syystä se on merkattu EI JALOSTUKSEEN-rekisteriin. Huomioi myöskin ER-rekisterissä olevat koirat ja lähinnä syy ER-rekisteröintiin. Koiran sukutaulussa voi olla ASCA rekisteröityjä koiria, jolloin sukulinjat ovat tiedossa, näin on usein ulkomailta tuoduissa käyttöpuolen koirissa. Mutta- Koiralla voi olla myös  puutteellinen sukutaulu, vanhemmilta voi puuttua Pevisan ( perinnöllistenvikojen ja sairauksien vastustamisohjelma)n mukaiset terveystarkastukset, vanhemmat voivat olla liian nuoria saadakseen normaali rekisteröinti kelpoisia pentuja, sekä tällaisesta koirasta ei voi koskaan tulla kansainvälistä muotovaliota.

Tarkista, että ennen luovutusta pentu on mikrosirutettu, eläinlääkärin tarkistama sekä mielellään silmäpeilattu 6- viikkoisena, sekä asianmukaisesti madotettu.

Vaikka tuntisit sääliä huonoissa oloissa kasvatettua pentua kohtaan, älä koskaan osta pentua säälistä! Pelastaessasi yhden pennun tuet samalla pentutehtailijan toimintaa.

Tee aina koiran kaupasta virallinen kauppasopimus Kennelliiton kauppakirjalla. Jos myyjä ei halua täyttää sopimuksen kaikkia kohtia, jokin asia saattaa olla vialla. Älä myöskään suostu allekirjoittamaan mitään muuta vaitiolosopimuksia tai muita epämääräisiä ehtoja. Kennelliiton kauppasopimus on aivan riittävä. Jos kasvattaja pyytää salailemaan jotain, silloin kyse voi olla pentutehtailusta. Älä usko, jos sinulle tarjotaan "puhdasta" pentua ilman papereita - silloin on aina jotain vialla. Pentu on joko liian tiheään pennutetusta nartusta tai ei täytä terveyden osalta rekisteröinnin vaatimuksia. Tai on muutoin kielletystä yhdistelmästä ( esim. merle-merle tai töpö-töpö)

Nykyisin Kennelliitto myöntää poikkeuslupia todella helposti ja valitettavasti myös tällaisia pentuja on laillisesti liikkeellä paljon.

Älä koskaan osta pentua "takakontista". Vieraile aina kasvattajan kotona jossa emän on oltava nähtävillä. Jos et pidä näkemästäsi -älä osta.

Pennun hankintahinta on pienin menoerä koiran elämässä.

Pentuja ei saa luovuttaa ennen 7 viikon ikää.

KYSY AINA VANHEMPIEN MAHDOLLISISTA PERINNÖLLISISTÄ SAIRAUKSISTA JA SUKULINJOIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ. Muista, että riskitöntä linjaa ei ole olemassakaan. Rehellinen kasvattaja osaa kertoa koirastaan myös huonoja puolia. Itse en ole vielä törmännyt kaikinpuolin täydelliseen yksilöön 😉

Vastuullinen kasvattaja raaskii jättää käyttämättä jalostukseen kelpaamattomat yksilöt. Se, että koira on ulkomailta tuotu -ei takaa siitä  hyvää jalostuskoiraa.

Tarkista, että Suomessa asuvalla koiralla on tehty tarvittavat terveystutkimukset.Huomioi, että ulkomailla ei tehdä yhtä kattavasti terveystutkimuksia, joten ulkomaalaisilla koirilla ei ole välttämättä kaikkia samoja tuloksia.

Lisäksi koiran tulisi olla luonnetestattu tai sillä tulisi olla tulos jostain harrastelajista.

Muista myöskin, että "tittelit" eivät periydy. Eli vaikka vanhemmat olisivat kuinka monen maan valioita, se ei takaa, että sinun pennustasi tulee. Kasvattaja tekee parhaansa yhdistelmää suunnitellessa, usein kuitenkin luonto päättää mitä geenejä ja ominaisuuksia se kummastakin periyttää. Välillä geenit osuvat nappiin ja välillä esiin putkahtaa ei toivottuja ominaisuuksia.

Jos jokin asia askarruttaa - kysy.

Olipa pentu minkälainen tahansa itselle on tärkeintä, että pentu saa loppuelämäkseen rakastavan kodin jossa sen päivittäisitä tarpeista huolehditaan.

RAKKAUTTA-RAVINTOA JA RAJOJA

Ole pennullesi aina oikeudenmukainen ja rohkaiseva.